Ranskurs

Forebygging av posttraumatisk stresslidelse (PTSD) hos ansatte gjøres ved kursing før et eventuelt ran og er et viktig verktøy som hjelper ansatte tilbake i arbeid. Kurset holdes fordelaktig i dine lokaler og har en varighet på 1 dag. Om du har spesielle behov eller ønsker kan vi tilpasse kursets innhold
Kontakt oss for spørsmål.  

Dette kurset passer blant annet for

Kurset kan holdes i hele Norge

Det er viktig å lære de ansatte hvordan de skal håndtere en ranssituasjon FØR den oppstår

 

Vårt ranskurs tilpasses den enkelte bedrift og foregår for det meste hos deg som kunde på din adresse. Om ønskelig kan vi også gjennomføre hele, eller deler av kurset i våre opplæringslokaler i Selma Ellefsens vei 6 på Økern i Oslo. 

I hovedsak er et ranskurs et verktøy for at ansatte ikke skal «oppleve et ran» for første gang når det faktisk skjer. Med scenariobasert trening gjennom ranskurs vil ansatte ha en bedre forståelse av hva de skal, og hva de ikke skal gjøre, om de blir utsatt for et ran.
Det er viktig å lære de ansatte i forkant på hvordan de skal opptre og håndtere slike situasjoner for å redusere risiko.  

Scenariobaserte kurs er noe vi kjenner igjen fra politi, ambulanse, brann og militæret, der personell trener på en kommende stressende situasjon.
Under ranskurset får deltakerne grundig trening i hvordan ulike ranssituasjoner utarter seg på en realistisk måte. Hvordan de som ansatte kan forebygge,  hvordan de skal opptre under ranssituasjonen og ulike ettervirkning og traumer man kan få etter en ranssituasjon. 
Under opptreden har man fokus på egensikkerhet. Man lærer hvordan man kan opptre rolig og hvilke teknikker man kan bruke for å kunne gi et godt signalement til Politiet slik at de får identifisert og pågrepet gjerningspersoner og oppklart ranshendelsen.

Det er viktig å lære de ansatte hvordan de skal håndtere slike situasjoner før de oppstår. 

 

Test deg selv

Dette er overvåkningbilder fra en ekte ranssituasjon i 2005.

  • Hvilke kjennetegn på gjerningspersonen tror du er viktigst for politiet?  
  • Stress nivået til den ansatte var naturlig nok høyt, men tror du han ikke fikk med seg den avgjørende detaljen? 
  • Ville motstand i denne situasjonen ført til noen positivt? 
  • Kunne denne situasjonen vært forhindret ved å endre på interiøret og da spesielt kassadisken?


Politiet oppklarte denne situasjoen med hjelp fra de ansatte på butikken som hadde i gjennomgått simulert trening med ranskurs. Den avgjørende detaljen som førte til en arrestasjon var sort bukse og sorte sko. 

Raneren i dette tilfellet skiftet lynraskt til en hvit t-skjorte. Det avgjørende signalementet i denne situasjonen var plagg som ikke lett lot seg skifte under flukten for raneren. 

Dette og mye mer lærer dine ansatte på ranskurs hos Vectrocon.